sådan kommer du til ferrara med bil





Her kan du læse mine input til den gode køretur til Ferrara.

Hvor er de gode ruter? Hvordan med overnatning? Og hvordan er det let at have sin bil med?


Bilferie er en skøn og fri måde at bevæge sig rundt på og Europa byder på utrolig smuk natur og mange andre skønne oplevelser undervejs! Rigtig god tur!





Til FERRARA I BIL


Vi bruger to døgn på at køre til Ferrara - dels fordi vi nyder turen ned igennem smukke Tyskland, hvor vi altid finder dejlige (og billige) overnatningssteder og dels fordi, det kun er den ene af os der kan køre (jeg har aldrig fået taget kørekort). Hvis man er to chauffører, kan turen sagtens gå hurtigere, men jeg kan godt anbefale at bruge et par dage.


Tyskland er et suverænt bil-land. Tyskerne kører ekstremt godt (men pas på, de kører hurtigt og du skal være vågen og flytte dig, når de kommer med stor fart). Men de er også meget venlige bilister og tager altid pænt hensyn, medmindre du er fooor langsom eller er for meget i vejen. Husk at blinke når du trækker ud og ind mellem vognbanerne – det opfattes simpelthen som DUMT og uforskammet, hvis du ikke gør det!


OVERNATNING I TYSKLAND:


Det er nemt at få overnatning i Tyskland og du behøver sådan set ikke at booke hjemmefra på forhånd. Tyskerne er utroligt gæstefrie og fleksible og vi har prøvet alt lige fra luksushotel booket hjemmefra til små hyggelige kroer klokken 02.00 om natten, hvor en Kromutter har taget telefonen og ventet på os med nat-kaffe og sandwich (for I kan da ikke gå sultne i seng!) I det hele taget kan det være rart ikke at have bestilt noget på forhånd, for så er der plads til spontaniteten. Måske I får lyst til at køre et par timer mere eller dreje af motorvejen og følge landevejene et stykke tid (kan varmt anbefales!) Tyskland bugner af små søde og charmerende landsbyer og smukke Morten Korch-agtige landskaber – lige indtil I når ned sydpå, hvor vinmarkerne pludselig kommer til syne og de fantastiske Alper rejser sig i horisonten.


HVORDAN I BOOKER OVERNATNING UNDERVEJS


Jeg bruger Google via Google maps og når vi er begyndt at blive trætte (imellem 18.00 – 20.00) beder jeg om at få vist hoteller indenfor en radius af fx 20 km. Via filtrene i søgningstjenesten kan jeg vælge mit budget, med eller uden mad og så, vigtigst for os, hundetilladelse. Det er tilladt at have hund med på stort set alle hoteller i Tyskland. Vi har sågar overnattet på steder, hvor der var menukort til hunden i restauranten. Jeg elsker det!

Når I har fundet et hotel, der lever op til jeres behov, ringer I direkte til Hotellet. Alle taler engelsk hvis du foretrækker det. Du kan få overnatning med morgenmad fra omkring 450 - 500 kr. i alt for to personer. Jeg vil anbefale at I vælger hoteller med restaurant og især, morgenmad.


Maden er vidunderlig i Tyskland, den er billig og der er masser af den. Glem alt om kedelige pølser og halvslatten kartoffelsalat. Det tyske køkken er SÅ velsmagende, sundt og lækkert og I har måske ikke lyst til, at gå ud i byen og finde en restaurant, når I har kørt hele dagen og skal op og være friske næste morgen!



HVOR LANGT SKAL I KØRE FØRSTE DØGN:


Det er smag og behag – både hvilken rute I vælger og hvor lang tid I vil bruge i bilen.Vi kører længst muligt første dag og vi når i hvert fald ned til omkring München, før vi gør klar til fyraften. Fra Danmark tager vi altid færgeruten Rødby – Puttgarden. Vi kører tidligt om morgenen (ca. kl 06.00) ELLER vi smutter afsted om aftenen ved 21.00 tiden. Det er vores erfaring, at vi slipper glat igennem og har, indtil videre, knock knock, undgået de meterlange bilkøer som opstår, når den almindelige tyske trafik skal afvikles samtidig. I Tyskland er der også altid vejarbejde om sommeren, hvilket selvfølgelig er med til at øge kø-presset. Så undgå myldretiderne og kør i ydertimerne. Flere har spurgt om vores favoritrute og vi er glade for rute 1, 7 og 9.


TANKSTATIONER OG TOILETBESØG:


Servicen er god på de mange tankstationer I passerer ned gennem Europa, og husk småpenge. Alle toiletbesøg koster omkring 50 cent til 1 euro. Det er ret irriterende (fordi man skal fedte rundt med kontanter/mønter), til gengæld kan man altid regne med pæne og rene toiletter og personale (det er især rart, når du gør holdt sent om aftenen eller natten, at der altid er personale på toiletområdet, som også er godt oplyst og med overvågningskameraer).


Sørg for at have en håndsprit til toiletbesøgene – især fordi du skal røre ved penge, når du skal betale for besøget i opstillede møntautomater. Jeg har en lille køre-pung, hvor der er plads til både mønter og en håndsprit, som jeg tager med så snart vi holder ind. Jeg bruger kun pungen til toiletbesøg, og har den i en lomme i bildøren så den er let at finde. På alle tankstationer kan du købe mad og drikke og udvalget er ok men dyrt. Især i Østrig og Schweitz. I Tyskland er det lidt billigere end i Dk.


Der er også grej til vask af forrude og trykluft til dækkene. Du fylder selv bilen op og kan både betale ved standeren eller inde i butikken. Når du kommer til Italien, er der en fornem service (som du skal respektere). Der kommer en tankpasser som påfylder din bil og evt. vasker forruden. Du kvitterer med et smil og et par euro for ulejligheden.


HUND MED PÅ REJSEN:


Det er hyggeligt at rejse med sin hundeven og vi har kun gode erfaringer med at have hund med i bilen igennem hele Europa.

Husk hundepas og tjek om din hund har alle gældende vaccinationer. Spørg din dyrelæge, som har styr på det og kan vejlede jer over telefonen. Sørg selvfølgelig også for en god kurv eller soveplads til hunden i bilen. Det er vigtigt at hunden føler sig tryg når I kører og ved hvor den har sit helle. Jeg har også en plastikskål med til vand og mad, som jeg kan spritte af nedenunder, når vi har gjort stop og vores hund har drukket og spist af skålene, som har stået på jorden.



HUNDELUFTNING PÅ TANKSTATIONEN:


Du skal du selvfølgelig sørge for at tilbyde din hund godt med pauser og lufteture undervejs. På flere tankstationer er der hundehave/hundeområde hvor du kan lufte din ven og ellers er der altid både træer og grønne områder hvor det er tilladt at lufte. Husk hundeposer!


TRÆSKO:


Og så bruger jeg træsko, som er lette at smutte i når vi holder ind. Når vi kører videre, stikker jeg dem i en plasticpose, som jeg har under forsædet - og så sidder jeg i strømpesokker når vi kører. Jeg synes det er fornuftigt i fht eventuel corona-smitte men også fordi, der er bakterier (især på gulve), hvor mange mennesker færdes og det vil jeg ikke have ind i bilen. Jeg spritter træskoene af, når vi kommer til Italien og så kommer de i en ny frisk pose indtil vi skal køre langt igen. Chaufføren har samme sko på under hele kørslen, men de bliver også sprittet af når vi ankommer til Italien og bruges kun til at køre i.


AFFALD:


Man kan på ingen tid samle uendeligt meget affald på sådan en biltur – sørg for at have nogle plastikposer med til affald som I kan smide i skraldespanden, når I holder ind til pause.



MAD OG DRIKKE I BILEN:


Jeg har som regel en god portion håndmadder med til det første døgn (oste-, pølse- og skinke) det smatter ikke så meget og smager godt længe. Jeg har også gulerødder, æbler og agurk med. Det er rart at man lige kan tage en klapsammen på vejen og I kan lige så godt indstille jer på, at tankmad i både Tyskland, Østrig og Schweiz er kedelig og dyr. Desværre er kaffen heller ikke særlig fantastisk men kaffe eller the skal du jo ha!

Åh, du kan til gengæld glæde dig til tankstationerne i Italien, hvor kaffen er sublim og maden på et højt niveau! Sørg også altid for at have vand med i bilen – både til dig selv og din eventuelt firbenede ferieven. Man kan desværre pludselig sidde i en bilkø i sommervarmen uden vand. Sørg også for at have lidt sødt med. Jeg medbringer et par plastikbokse med en blanding af rosiner, mandler og peanuts og så har jeg nogle gode poser bolcher og lidt mørk chokolade. Chaufføren skal forkæles undervejs og lidt sødt til hjernen er vigtigt, når man skal koncentrere sig i trafikken.



VIGNETTE:


Når I nærmer jer grænsen fra Sydtyskland til Schweiz eller Østrig, begynder tankstationerne at reklamere med en Vignette til forruden – køb den gerne med det samme så I undgår at få et problem ved grænsen. Prisen er ens alle steder og du kan pludselig misse at få købt en og så har du altså et problem ved grænsen. Vignetten skal være monteret synligt i forruden og bøderne er store hvis du ikke har fået det gjort. Vignetten er den skat man betaler for at køre på vejene i Schweiz og Østrig.


Vignette til Østrig: Du kan enten vælge en vignette til 10 dage (cirka 70 DKK) eller 2 måneder (cirka 190 DKK). Vignetten til Schweiz koster 285 DKK og gælder fra december og 14 måneder frem.


OPLADERE:


Du skal altid have opladte telefoner i bilen og ekstra opladere hvis den ene står af! Du kan altid lave en lynopladning på en tankstation men jeg anbefaler at du altid har strøm på telefonen. Du skal kunne ringe efter hjælp og du skal kunne navigere!


VEJKORT


Hav ALTID rigtige kort med i bilen. Teknologien har sine begrænsninger – telefonen kan gå i stykker, blive stjålet, man taber en kop kaffe over den, eller der er pludselig et udfald på en telefonmast! Ligeledes er det en god ide, at du har sat dig nogenlunde ind i hvilken rute I vil køre. Men vær også altid indstillet på at du skal ændre på den undervejs – der kan være vejarbejde, køer, eller du ser pludselig en by I gerne vil ind til eller I får lyst til at køre på de hyggelige landeveje et par timer …


HUSHOLDNINGSSPRIT OG RENGØRINGSMIDDEL:


Vi medbringer altid lidt ruderens på sprayflaske og klude til forruden. Du kan hurtigt køre igennem en insektsværm og være langt fra en tank. Jeg medbringer også en plastikflaske med forstøver, som jeg har fyldt med husholdningssprit og en køkkenrulle så jeg kan afspritte hundeskåle (nedenunder) samt diverse ting vi køber på tankstationen – fx vandflasker (som mange kan have rørt ved) slikposer, chokoladebarer osv. Jeg opbevarer selvfølgelig husholdningsspritten i skyggen under sædet så den ikke bliver for varm.


BIL I FERRARA:


Ferrara har et bilfrit centrum men gode parkeringsmuligheder i sidegaderne. Der er også flere P-huse i byen og tarifferne er lavere end i DK. Dog vil jeg anbefale jer at parkere jeres bil der hvor I overnatter. Ferrara skal ses til fods eller på cykel og cykler kan I leje mange steder i byen og ofte har hotellerne en cykel service. Stort set alle hoteller, B&B, airbnb har gratis parkering som en del af overnatningen – og ellers kontakt og spørg hotellet hvad de anbefaler.


Reglerne for parkering er lidt ligesom i DK hvor det er dyrere i timen i centrum og billigere jo længere væk du er fra centrum. Der er masser af parkerings-muligheder i Ferrara men selvfølgelig får du en bøde hvis du holder ulovligt parkeret. Der er placeret en parkeringsautomat hvor det er påkrævet og taksterne er ca. 40 % billigere end i DK. Parkeringspladser/båse er optegnet med røde, grønne, gule, blå og hvide streger. I de hvide båse må du holde gratis, og i de øvrige er der særlige regler – tjek lokale skilte og beskrivelser.


Kør forsigtigt og rigtig god tur! Det er en skøn oplevelse!